Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Caipirinha: H «χωριατοπούλα» των μπαρ


Το εθνικό ποτό των Βραζιλιάνων είναι ιδανική παρέα για τις ζεστές καλοκαιρΤο όνομά της στα βραζιλιάνικα σημαίνει χωριατοπούλα, αλλά είμαι απολύτως σίγουρη πως κανένας Βραζιλιάνος, όταν την παραγγέλνει, δεν έχει στο νου του ένα χαρωπό κοριτσάκι από το χωριό. Η Caipirinha είναι το εθνικό κοκτέιλ της Βραζιλίας, που ξεκίνησε σαν το αγαπημένο ποτό των αγροτών και σιγά-σιγά κατέκτησε και τις αστικές περιοχές. Οι ντόπιοι το απολαμβάνουν φυσικά όχι μόνο στα μπαρ και στα εστιατόρια, αλλά και στα σπίτια τους. Βασικό συστατικό του είναι η cachaca, ένα απόσταγμα από ζαχαροκάλαμο πολύ πιο «άγριο» από το ρούμι. Η ποιότητά της άρχισε να βελτιώνεται από τη στιγμή που το άγνωστο βραζιλιάνικο κοκτέιλ κατέκτησε τα μπαρ του κόσμου και έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά. Μπορεί όμως να συνέβη και το αντίθετο: η Caipirinha να έγινε ευρέως γνωστή από τη στιγμή που άρχισε η παραγωγή ποιοτικής - premium cachaca. Ποιος ξέρει...

Η συνταγή

H Caipirinha έχει ένα μεγάλο ατού σε σχέση με πολλά κοκτέιλ: έχει λίγα υλικά και είναι πανεύκολη στην παρασκευή της. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι η άριστη ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε.

Θα χρειαστείτε:
Ενα ωραίο πράσινο και λαμπερό, ολόφρεσκο λάιμ,
1 κουταλιά του τσαγιού λευκή ψιλή ζάχαρη,
50 ml premium cachaca
και άφθονο πάγο.

Σε μεγάλο χοντρό και φαρδύ ποτήρι βάλτε το λάιμ κομμένο σε 6 κομμάτια με τη φλούδα προς τα πάνω και πασπαλίστε με τη ζάχαρη. Με ένα χοντρό ξύλινο γουδοχέρι (υπάρχει και ειδικό για χρήση σε κοκτέιλ, το muddler, το οποίο θα βρείτε σε κάβες και σε ειδικά καταστήματα) πιέζετε με δύναμη τα κομμάτια του λάιμ μέχρι να βγει όλος ο χυμός και τα αρωματικά έλαια της φλούδας του και να λιώσει η ζάχαρη. Γεμίζετε τα ποτήρια με πάγο και προσθέτετε την cachaca. Ανακατεύετε και σερβίρετε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε όλη τη διαδικασία στο μεγάλο γυάλινο μπολ του Boston σέικερ και στο τελευταίο στάδιο, αντί να ανακατέψετε, να χτυπήσετε δυνατά το κοκτέιλ δύο-τρεις φορές και να σερβίρετε - χωρίς φυσικά να το σουρώσετε.

Για την παρέα: Η Caipirinha είναι ένα παρεΐστικο ποτό και μπορείτε να το ετοιμάσετε σε μεγάλες ποσότητες.
Για 6 άτομα θα χρειαστείτε:

400 ml cachaca,
100 ml σιρόπι ζάχαρης,
150 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ,
2 κουταλιές ζάχαρη,
μεγάλα και σκληρά παγάκια.

Γεμίστε με παγάκια μια μεγάλη γυάλινη κανάτα. Ανακατέψτε με ένα μεγάλο ξύλινο κουτάλι όλα τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρετε σε old-fashioned ποτήρια πάνω σε παγάκια.

Τα tips

" Φροντίστε τα λάιμ να είναι φρέσκα και «ζωηρά», κατά προτίμηση από τη Βραζιλία.
" Ο χυμός λάιμ σε μπουκάλι απλώς θα καταστρέψει το κοκτέιλ σας!
" Μπορείτε, εκτός από άσπρη, να χρησιμοποιήσετε και μαλακιά σκούρα ζάχαρη, για πιο εξωτική γεύση.
" Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με μια κουταλιά ρευστό μέλι.
" Οι cachaca που προτιμάμε: Pitu, Janeiro, Sagatiba. Δοκιμάστε τες!

Η ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Αν, αντί για cachaca, βάλετε στο ποτό σας βότκα, έχετε μια εξαιρετική Caipiroska! Και αν πάλι χρησιμοποιήσετε λευκό ρούμι, τότε θα πιείτε μια Caipirissima.
Caipifruta είναι μια πολύ διαδεδομένη παραλλαγή στη Βραζιλία. Η cachaca αναμειγνύεται με λιωμένα φρέσκα φρούτα· μάνγκο, ακτινίδιο, σταφύλια, ανανάς και φρούτα του πάθους είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα - είτε μόνα τους είτε σε διάφορους συνδυασμούς.
Αν ανακατέψετε την cachaca με χυμούς φρούτων, δεν έχετε caipirinha αλλά batida, μια άλλη κατηγορία κοκτέιλ.
ινές νύχτες